Rapport från andra upplagan av Hellasgården Veteran Open

Deltagarantalet var något lägre i den andra upplagan av Hellasgården Veteran Open, men drygt 70 taggade spelare var med i totalt 10 klasser. Vädret var inte lika soligt som vid fjolårets premiärupplaga, men alla matcher kunde spelas utomhus även den här gången!

Damklasserna var först ut, och i Damer 45 hade vi tävlingens kanske starkaste startfält med några av Sveriges bästa veteraner. Det var de toppseedade Astrid Olbers (SALK) och Anna Gunnarsson som tog sig till finalen, som fick avgöras i matchtiebreak. Där var Anna starkast och vann med 10-5, och vi fick en “hemmaseger” – Anna tävlar visserligen för Älta TK, men är också medlem i Hellas!

Astrid Olbers & Anna Gunnarsson

Den andra damklassen, Damer 55, drabbades tyvärr av ett gäng skador och sjukdomar och det blev walkover i 4 av 6 matcher. En av dessa var finalen, där regerande mästaren Edith Nordin tyvärr inte kunde spela. Segern gick därmed till Anette Hofvander från Järfälla TS – grattis säger vi!

Över så till herrsidan, där den yngsta klassen (Herrar 35) endast lockade tre deltagare. Här gick titeln till en Hellasprofil, som tävlar för Spårvägen – vår intendent och tävlingsledare Dan Anders Carrigan!

Dan Anders Carrigan

Herrar 40 hade fem deltagare, och det var de två toppseedade spelarna som gick till final. Ted Mellin Boyd från KLTK vann över Mattias Lindbäck från Åkersberga TK i finalen, med siffrorna 6-2, 6-2.

Ted Mellin Boyd & Mattias Lindbäck

I Herrar 45 var Hellasspelarna Peter Hjalting och Henrik Sundling seedade, men ingen av dem lyckades ta sig till final den här gången. Finalen blev ett riktigt drama, där Ben Diedrichs (Sundbybergs TK) tog hem första set mot Michael Falken (KLTK). I andra set gick Falken upp till 5-0, och publiken gjorde sig redo för matchtiebreak. Diedrichs hade dock andra planer och påbörjade sin vändning. Via tre räddade setbollar tog han andra set till tiebreak. Där gick Falken upp till 6-3, men efter ytterligare setbollsräddningar vände Diedrichs till seger med 10-8!

Ben Diedrichs & Michael Falken

Herrar 50 var en av de största klasserna, där det blev många jämna och välspelade matcher. Förstaseedade Jonas Broström från Sollentuna TK tog sig till final, precis som andraseedade Per-Olof Persson (Gustavsbergs TK) som slagit ut Hellasspelarna Björn Dahlbom och Tommy Lindström på vägen. I finalen var Broström starkast och vann med 6-1, 6-3.

Jonas Broström & Per-Olof Persson

I Herrar 55 tog sig toppseedade Tomas Koppelman Hellgren (Danderyds TK) till final efter två tuffa matcher. I semfinalen vann han en jämn drabbning mot Dag Wedin (Gustavsbergs TK). Den andra semifinalen blev en brödrakamp mellan Christer och Stefan Mattsson (TSK Malmen resp. KLTK), där Christer vann efter matchtiebreak. Tyvärr tvingades Christer lämna wo i finalen pga skada, och titeln gick alltså till Koppelman.

Herrar 60 hade fyra deltagare som körde poolspel, där det visade sig att den allra sista matchen blev direkt avgörande för kampen om förstaplatsen. Mats Frykhammar (Lidingö TK) ledde i avgörande matchtiebreak med 9-4, men Kent Ekmark (Gustavsbergs TK) stod för en jättevändning – han vann sju raka poäng och därmed också matchen, och klassen!

Kent Ekmark

Herrar 65 dominerades av Näsbyparks TK, som hade tre spelare i semifinal. Bengt Göransson tog en fin seger mot Anders Svensson i den ena semin, medan förstaseedade Göran Zwahlen vann över Staffan Nordin (Älta TK) på den övre halvan. Av bara farten tog Zwahlen också hem finalen med setsiffrorna 6-1, 6-3.

Göran Zwahlen & Bengt Göransson

I den äldsta klassen, Herrar 70, kom årets enda Hellastitel. Tomas Glanell kom in på reservplats, och gick hela vägen fram till final efter att ha slagit ut bl.a. lagkamraten Kurre Nyström. På andra sidan stod förstaseedade Torald Svensson (Stora Wäsby TK), som hade två maratonmatcher i benen. Glanell var starkast i finalen och vann med 6-3, 6-3.

Torald Svensson & Tomas Glanell

Tack alla deltagare för en fin vecka! Tack också till alla funktionärer som med sina insatser som banskötare, domare, tävlingsledare och cafépersonal gjort tävlingen möjlig att genomföra; Victor Nyström, Tomas Widegren, Dan Anders Carrigan, Curt Orbert, Ruben Frydman, Kurt Nyström, Brittis Nyström, Gustav Lundkvist och Anders Håkansson.

Och sist men inte minst – stort tack till vår sponsor Biwo Racketshop som skänkte presentkort till segrarna!

Vår duktige domare Ruben Frydman