Facebook

Stjärnglans i årets KM

Klubbmästerskapen är vår klart populäraste medlemstävling, och 2017 års upplaga var inget undantag – en bra bit över 100 deltagare var med och kämpade i 13 olika klasser.

Vi fick oväntad stjärnglans i Herrsingel A, när 18-årige Niklas Johansson anmälde sig till KM. Niklas tävlar för Stockholms TK, men är medlem i Hellas sedan många år och den med gott minne kommer ihåg att han tog hem B-singel för några år sedan. Sedan dess har utvecklingskurvan fortsatt spikrakt uppåt och Niklas tillhör nu Sverigeeliten, och har dessutom ett par ATP-poäng på meritlistan.
Det var inget snack om vem som var förhandsfavorit, och Niklas tog sig enkelt fram till semifinal precis som jämnårige motståndaren Anton Nordenhem. Anton stretade emot bra, men Niklas vann matchen med 6-4, 6-3 och var klar för final.
På den undre halvan blev semifinalen en repris på förra årets final. De två senaste årens klubbmästare Jonas Edwardsson ställdes mot Elliot Arnarp, och Elliot fick nu revansch för fjolårets förlust. 7-5, 6-2 skrevs siffrorna till när Elliot tog sig till andra raka KM-finalen.
Väl där blev Niklas för tuff, och förhandsfavoriten fick lyfta minipokalen efter seger med 6-3, 6-2.

DSC04758

Elliot Arnarp & Niklas Johansson

Herrsingel B var det precis som det sett ut de senaste åren vårt 55-lag som utgjorde förhandsfavoriterna, tillsammans med fjolårssegraren Tom Wallden. Men det fanns också yngre förmågor som utmanade, och gjorde det väldigt bra. Klubbens tränare Diego Dipaz kämpade ner 15-årige Adam Edberg och tog sig fram till semifinal på den undre halvan. Fjolårsmästaren Tom Wallden skulle stå för motståndet, men en småskadad Tom fick tyvärr stå över och spara sig till dubbelfinalen dagen därpå.
En annan som var sliten var Johnny Wijk, som var enda seedade spelare att missa semin efter förlust mot Sigurd Vitols. I semin tog det stopp också för Sigge, där förstaseedade Sören Johansson vann med 6-1, 6-3.
Finalen mellan Sören och Diego blev en två timmar lång kamp, där det till slut var Sören som fick jubla efter att ha tagit hem matchtiebreak med 10-6.

DSC04754

Sören Johansson & Diego Dipaz

Även i Herrsingel C fick den förstaseedade spelaren en ganska komfortabel resa till finalen. Klara segrar mot far och son Elmlund, och flerfaldige klubbmästaren Gustav Lundkvist var i ännu en final.
Den undre halvan såg ut som ett getingbo på förhand, och det blev också många jämna matcher. David Cedenheim tog sig till semifinal efter långkörare mot Curt Orbert och Peter Dafgård, och ställdes där mot träningskompisen Torbjörn Högström som hade slagit ut regerande mästaren Bengt Kleijn i sin kvartsfinal.
Det var Torbjörn som vann en tät match med 7-6. 6-2 och tog sig till final. Där var det Gustav som var starkast, och efter siffrorna 6-3, 6-1 säkrade han en ny KM-titel.

Gustav Lundkvist & Torbjörn Högström

Gustav Lundkvist & Torbjörn Högström

Dubbelklasserna brukar locka starka startfält, och så blev det även den här gången – dessutom så pass många par att vi fick ihop två klasser på herrsidan. I Herrdubbel A fick regerande mästarna Jonas Edwardsson/Richard Gardt en tuff lottning, och blev faktiskt utslagna redan i den första matchen mot Dan Anders Carrigan/Kai-Anders Nilsson. Samma fyra spelare var faktiskt i final för två år sedan, men i andra konstellationer.
Den kanske största skrällen i hela KM kom på samma halva, när a-lagets Daniel Waluszewski/Johannes Hellström förlorade mot duktiga juniorerna Simon Webering/Alex O’Connor efter 10-3 i matchtiebreak. I semin var dock Danne och Kai starkast, och tog sig till final efter seger med 6-3, 6-1.

På den övre halvan fick Anton Nordenhem/Anders Håkansson en enkel resa till finalen när semifinalmotståndarna tyvärr tvingades lämna wo på grund av sjukdom. Kanske hade de därför inte kommit igång riktigt, för i finalen var det inget snack om saken – Carrigan/Nilsson spelade inspirerat samtidigt som Anton och “Bananen” gjorde för många enkla missar. 6-3, 6-1 och veteranerna tog hem titeln!

Nordenhem/Håkansson & Carrigan/Nilsson

Nordenhem/Håkansson & Carrigan/Nilsson

Herrdubbel B bjöd på en del oväntade resultat, och inte minst var det juniorerna som överraskade positivt.
Sören Johansson/Richard Engelbrecht kanske inte kan räknas in under “juniorer”, men en liten skräll var det allt när det i första rundan slog ut förstaseedade Johnny Wijk/Mats Almhagen. I semin tog det dock stopp, när 15-åriga tvillingbröderna Adam & Isak Edberg vann en jämn match – 6-7, 6-4, 10-6.
Matchtiebreak fick avgöra även den andra semifinalen. Det av tävlingsledningen ihopsatta paret Tom Wallden/Marlon Magkoutas drog till slut det längsta strået, 10-7 i matchtiebreak mot Lars Dahlin/Sigurd Vitols.

Tre 15-åringar i finalen alltså, tillsammans med veteranen Tom Wallden. Kanske var det hans rutin som avgjorde till sist? Tom och Marlon lyckades nämligen vinna finalen med siffrorna 6-4, 6-2!

Resized_20170326_155501

Magkoutas/Wallden & Edberg/Edberg

En klass som kändes väldigt öppen på förhand var Damsingel, och visst blev det några riktigt spännande matcher. 13-årige Elin Ahlström visade att hon är en stor talang, när hon besegrade svårspelade Magdalena Ohlson i semifinalen med 6-4, 7-6.
På den andra halvan blev det en maratonmatch i semifinalen, där Jenny Kialt till slut lyckades besegra Frida Rodhe och ta sig till final för andra året i rad. Siffrorna blev 3-6, 7-6, 10-7.
Även finalen blev en spännande historia, där det till slut var Elin som spelade hem titeln efter siffrorna 6-4, 4-6, 10-6.

FOTCB6D

Jenny Kialt & Elin Ahlström

Damdubbel-klassen samlade i år ihop fem par, och bjöd på väldigt jämna matcher. Elin Ahlström/Ronja Pekarek tog sig till final efter att ha besegrat Jenny Kialt/Eva Lundberg med 6-4, 6-0. På den undre halvan blev det en maratonmatch, där Frida Rodhe/Agneta Wadenholm till slut lyckades besegra Magdalena Ohlsson/Lena Jacobsson med 6-1, 7-6.
I finalen var det Elin och Ronja som spelade hem titeln, efter segersiffrorna 7-6, 6-1.

Elin Ahlström/Ronja Pekarek

Elin Ahlström/Ronja Pekarek

Släkt/mixed var den stora frågan om någon skulle kunna bryta “Gardtarnas” dominans. Efter poolspelet var åtta par framme i kvartsfinal, som direkt följdes av semifinaler (matcherna spelades i endast ett set).
Richard och Staffan var rejält pressade av Lasse & Kalle Höglund i semifinalen, men lyckades ta sig till ännu en final efter seger med 7-5. För motståndet i finalen stod Dan & Jonas Silberstein, som slog ut Peter & Adrian Elmlund med 6-4.
I finalen förlängdes matchen till två set, som bägge vanns av Richard & Staffan Gardt med 6-2 – de står fortfarande kvar på tronen efter ännu en titel som firades med segerhattar och den obligatoriska chokladkakan.

DSC04761

Silberstein/Silberstein & Gardt/Gardt

På juniorsidan var det poolspel och efterföljande slutspel i alla klasser.
Juniorsingel A tog sig Sharil Issa fram till final utan setförlust, efter att ha besegrat Ida Liu i semifinalen.
Den andra semifinalen gick till matchtiebreak, där det blev oerhört dramatiskt. Kalle Höglund skaffade sig fyra matchbollar när han gick upp till 9-5, men Assar Schmidt hade inte gett upp. Efter några långa bolldueller hade han vunnit sex raka poäng, och vänt till 11-9.
Finalen vann Sharil med 6-2, 6-3.

Assar Schmidt & Sharil Issa

Assar Schmidt & Sharil Issa

Fjolårstvåan Arshan Zandian lyckades ännu bättre i år, när han vann Juniorsingel B. Segersiffrorna i finalen mot Ossian Eiritz blev 7-5, 6-3.

Ossian Eiritz & Arshan Zandian

Ossian Eiritz & Arshan Zandian

Juniordubbel var det två bröder Höglund i final, på varsin sida om nätet. Kalle spelade ihop med Måns Edwardsson, medan lillebror Melkers partner var Simon Öster. Kalle och Måns tog hem finalen, med siffrorna 6-2, 6-1.

Öster/Höglund & Edwardsson/Höglund

Öster/Höglund & Edwardsson/Höglund

Nämnas bör också mini & midi-klasserna, där ett tjugotal av våra yngre juniorer kamperade – kul att se nästa generation visa upp sig!

Då återstår bara att tacka alla deltagare och alla som hjälpt till med arrangemanget för ännu ett trevligt KM!

/Victor Nyström

Comments are closed.