Facebook

Ungdomarna imponerade i rekordstort KM!

KM 2022 blev rekordstort med nästan 150 deltagare! Det här skulle visa sig vara året då ungdomarna tog över…

Men i Herrsingel A var det “business as usual”, tänkte nog de allra flesta när toppseedade Dan Anders Carrigan och Fredrik Lindgren tog sig fram till final. En titt i arkivet visade dock att den långe mannen med den långa meritlistan faktiskt aldrig tidigare hade varit i en singelfinal på KM inomhus.
Lindgren hade sin vana trogen toppat formen till KM, och stod upp riktigt bra i finalen. Men precis som senast det begav sig räckte det “bara” till en andraplats. Carrigan orkade hålla i sina tunga servar, och fick till slut sträcka armarna i skyn inför den stora publiken som samlats för finalerna. 6-4, 6-2 blev finalresultatet. Grattis!

Fredrik Lindgren & Dan Anders Carrigan

Fredrik Lindgren & Dan Anders Carrigan

Den stora frågan var sedan om Carrigan verkligen skulle orka ladda om för finalen i Herrdubbel A, där han och Kai-Anders Nilsson var titelförsvarare. Svaret var ja – men det räckte inte riktigt hela vägen. På andra sidan nätet stod nämligen en comebackande duo i storform. Fredrik Matz och Sebastian Schneider, en duo som tidigare vunnit KM för juniorer för 16 år sedan, var tillbaka i tälten och bjöd tillsammans med Carrigan/Nilsson på en högklassig och spännande final. Publiken var både månghövdad och högljudd, det pratades faktiskt om att stämningen var lika elektrisk som under en Stockholm Open-final på Kungliga!
Matz/Schneider blev rejält pressade, men klarade till slut av att knyta ihop säcken och kan nu titulera sig klubbmästare även för seniorer! 6-4, 7-6 (3).

Nilsson/Carrigan & Matz/Schneider

Nilsson/Carrigan & Matz/Schneider

 Herrsingel B var det väldigt tydligt att framtiden redan är här. I match efter match var det juniorer som triumferade mot våra rutinerade veteraner, som ju annars brukar prenumerera på finalplatser i B-klassen. David Hjelmberg tog sig till final från den övre halvan efter att ha besegrat George Tobieson i semi. På nedre halvan stod det mellan Johnny Wijk, 66, och Nils Preger, 12. Den här gången var faktiskt gammal äldst – Johnnys luriga spel tog honom till ännu en singelfinal. Men väl där var det Hjelmberg som visade storform, och tog hem sin första KM-titel efter seger med 6-4, 6-2.

Johnny Wijk & David Hjelmberg

Johnny Wijk & David Hjelmberg

Johnny fick dock revansch i Herrdubbel B, där det var två far & son-konstellationer som möttes i finalen. Johnny & Tobias Wijk blev klubbmästare ännu en gång, efter en svängig och jämn final mot Karl & George Tobieson som fick avgöras i matchtiebreak. 1-6, 6-2, 10-8 blev segersiffrorna.

Johnny/Tobias Wijk & Karl/George Tobieson

Johnny/Tobias Wijk & Karl/George Tobieson

Även i Herrsingel C var det juniorerna som dominerade – evighetsmaskinen Joel Hedman var ende spelare över 14 år som lyckades knipa en semifinalplats. Där fick han dock respass, efter en riktigt drama mot Alfred Lindberg.
På den andra halvan var det Viggo Sandström som tog sig till final, efter en stark insats mot Teodor Eiritz i semin.
Viggo skaffade sig en klar ledning i finalen men bjöd på lite spänning när det skulle avgöras. Alfred plockade fram storspelet och räddade ett gäng matchbollar, och publiken på bana 3 började ana att en bragdvändning kunde vara på gång. Men till slut kunde Viggo avgöra – 6-2, 6-3 blev segersiffrorna.

Alfred Lindberg & Viggo Sandström

Alfred Lindberg & Viggo Sandström

På damsidan då? Jodå, det var samma visa där – ungdomarna imponerade!
I Damsingel A ställdes förhandsfavoriten Maja Sandström mot Othilia Tobieson i finalen. Det blev en riktigt bra match, där Maja vann med 6-3, 6-4.

Maja Sandström & Othilia Tobieson

Maja Sandström & Othilia Tobieson

Samma spelare ställde också mot varandra i Damdubbel-finalen. Maja spelade med Alice Lindberg, och Othilia med Julia Kauppi Ahlström.
Det blev en väldigt spännande match som fick avgöras i matchtiebreak. Det stod och vägde in i det sista, men till var det Othilia & Julia som drog det längsta strået – 3-6, 6-1, 10-8.

Tobieson/Kauppi Ahlström & Sandström/Lindberg

Tobieson/Kauppi Ahlström & Sandström/Lindberg

Malin Lindhagen hoppade in som reserv i Damsingel B efter ett sent sjukdomsfall. Och hon tackade för förtroendet genom att ta hem hela klassen! Finalen var stenhård, men till slut kunde Malin manövrera ut Felicia Hedström och vinna med 4-6, 7-5, 10-7.

Felicia Hedström & Malin Lindhagen

Felicia Hedström & Malin Lindhagen

I Maxisingel möttes kompisarna Knut Nyström och Albert Ambren i final. De hade mötts redan i gruppspelet, då vann Albert i matchtiebreak. Albert tog också hem första set i finalen, men Knut vände på steken och blev klubbmästare med segersiffrorna 4-6, 6-2, 10-1.

Knut Nyström

Knut Nyström

Ett par timmar senare kunde också Albert titulera sig klubbmästare, då han i par med Melker Belfrage vann poolspelet i Maxidubbel.

Melker Belfrage & Albert Ambren

Melker Belfrage & Albert Ambren

De allra yngsta deltagarna lirade i Mini och Midi-klasserna – första tävlingen för många, det bjöds på bra tennis och härlig stämning!

Minisingel

Minisingel

Midisingel

Midisingel

Sista finalen var i den alltid lika prestigeladdade Släkt/mixed-dubbeln, och här hade vi ännu en final mellan två par som stött på varandra redan i gruppspelet. ”Team Majbjörn”, Maja Sandström & Björn Molin, hade vunnit det första mötet mot Ruben & Katarina Frydman i tiebreak. I finalen gick det dock lite snabbare, trots en del briljanta poäng från Frydmans blev det seger för firma Sandström/Molin med 6-1, 6-3
Maja får väl därmed koras till årets KM-drottning, med sina två titlar!

Sandström/Molin & Frydman/Frydman

Sandström/Molin & Frydman/Frydman

Sist, men absolut inte minst, måste vi också skriva några sammanfattande rader om KM som helhet. Efter två år med pandemin var det oerhört efterlängtat för många att åter kunna samlas i stora skaror för att njuta av riktigt bra tennis i våra älskade gamla tält. Många nya, gamla och nygamla ansikten på och utanför banan som alla bidrog till en fantastiskt fin stämning under årets klubbmästerskap!

Våra juniorer gjorde inte bara bra resultat, de visade också upp många goda exempel på fair play och hejade på varandra. För oss som har varit med lite längre är det underbart att se hur den goda Hellasandan verkligen lever vidare även hos den yngre generationen!

AlbertAdam

/Victor Nyström

Comments are closed.