Facebook

Använd rätt bollar, bana och racket – viktigt för glädje och utveckling hos både vuxna och barn!

Tränarkrönika

Hej!

Jag tänkte börja med att ta upp ämnet anpassning av utrustning.

I mitt jobb som utbildningsansvarig för delar av den högre tränarutbildningen i Sverige så är en röd tråd att få alla tränare och ledare i Sverige att arbeta mer med anpassad utrustning och pedagogik. Och i förlängningen – alla som kommer i kontakt med tennis i Sverige.

Det finns tonvis med forskning som styrker vikten av detta, och de ledande teorierna inom motivation, själv-driv, lärande av rörelser, utveckling av minne och hjärna, skapandet av “talang” etc., är också till grund för detta. När vi anpassar bana, bollar, racket (och pedagogik) så vinner vi bl a detta:

  • Vi får lättare med koordination och motorik
  • Vi får träffa bollen i mer gynnsamma lägen för utv av optimal teknik och att kunna utnyttja krafter effektivt
  • Vi får lättare att utveckla racketspeed (vilket är en viktig faktor hos de bästa)
  • Vi utvecklar lättare optimal teknik och lär oss utnyttja inre och yttre krafter effektivare
  • Vi hinner med bättre och får känslan av att “äga” banan och bollarna vi spelare på/med mer
  • Vi utvecklar ett taktiskt tänk lättare, då vi hinner med, koordinerar lättare etc
  • Vi får lättare med tajming och rytm – vilket är viktiga saker att träna upp i början
  • Vi kan jobba med helheten och utveckla en känsla för spelet tennis direkt

= större glädje för sporten och spelet!

Kolla denna länk till Daniel Coyles (författare till boken The Talent Code) blogg, med ett jättebra exempel där föräldrar testar barnens värld med oanpassad utrustning:

http://thetalentcode.com/2014/10/20/a-quick-cure-for-ineffective-practice/

En viktig bit för oss är storlek och tyngd på racket. Vi tänkte ta ett bättre grepp på detta och försöka hjälpa er. Därför skickar jag med länkarna nedan till lite info om racketstorlek bl a. Det sitter även en affisch på Eriksdal med lite info om detta. Fråga oss tränare helst när ni ska köpa racket också. Även om de flesta handlarna vill väl så har de ändå ett visst utbud som de vill bli av med, som oftast är begränsat. Se till att ni får rätt tyngd och storlek.

Tumregel: Ha sådan storlek att man får lära sig utveckla racketspeed på egen hand, inte att tyngden i racket hjälper till. Det ska vara så lätthanterligt som möjligt. Det vinner man på i långa loppet och kommer utveckla sin förmåga mer. Alldeles för många barn börjar  använda racket som vuxna spelare med (eller i närheten av samma tyngd/storlek) för tidigt. Och det beror oftast på dåligt utbud och kunskap.

http://www.tennisplayandstay.com/tennis10s/about-tennis10s/stages-of-tennis10s.aspx

http://www2.zsig.com/playandstay/

Nog om det.

KM, andra tävlingar och läger

Vi har precis avslutat ett grymt KM, vårt klubbmästerskap. Jättekul med många deltagare. Mini och midi, juniorklasser etc, hade väldigt många bra matcher som gav erfarenheter.

Fortsätt med tävlingar nu! Vi har flera If SO Tour tävlingar kvar på terminen i Stockholm. Vi håller i en Minitour hos oss 2/5, där även de yngsta bör kunna vara med. Kolla schemat på hemsidan samt tentour.se. Vi har även tävling i lag sista helgen i maj – Hellas Team Cup. Det är 11år och yngre.

Stor utveckling ser vi på många nivåer i klubben – kul! Våra äldsta spelare i Akademin (14-17), börjar etablera sig på seniornivå redan. Anton Nordenhem t ex tog hem sig första turneringsseger på senior nivå för några veckor sedan i Gustavsbergstrofén. Han gick även långt i KM  grupp Herrar A. Många av dessa spelare börjar pressa och vinna mot bra seniorer. Denna utveckling ser vi även på alla andra nivåer. Vi måste tillsammans hjälpa till att öka möjligheter för alla våra barn och ungdomar att spela och träna mer. Nu kommer ni kunna börja använda minitennisbanorna ute mer. Lira så mycket ni kan på våra andra banor (och andra anläggningar) – men lås er inte för mycket vid att ni måste ha en tennisbana. För de yngre så räcker det gott och väl med andra utrymmen. Och allt som tränar motorik och koordination är utvecklande, och varierande!

Anmäl er till våra läger under sommaren och andra lov. Och sommarterminen!

Lite annat nytt från klubben

Klubben har under vintern startat en juniorkommitté som ska vara ett bra forum för att utveckla verksamheten och påverka med sitt perspektiv, samt kunna hjälpa klubben och tränare mer där det finns möjligheter. Nu kör vi!

Byggandet av nya grusbanorna går enligt plan, och bör vara klara till slutet på april. Superkul!

Arbetet med Eriksdalsområdet och byggandet av permanent hall har gått in i ny fas. Nu har Stadsbyggnadskontoret ökat sin aktivitet och jobbar med att ta fram exakt plan på hur området ska se ut. Nästa möte är i slutet av april, då ska SBK komma till vår anläggning och titta på möjligheterna.

Återkoppling/påminnelse

Föräldrar – kolla igenom dokumentet om “hur vi gör varandra bra i Hellas TK” ni som inte gjort det (eller en gång till kan vara bra):

http://hellastk.se/wp-content/uploads/2014/09/föräldrar-spelare-tränare-hur-vi-gör-varandra-bra-i-Hellas-TK.pdf

Inspirationsläxa

En ny inspirationsläxa går ut till er alla nu också. Se notis under nyheter eller denna länk. Temat för denna gång är “fysisk spelarutveckling”. Sätt er tillsammans spelare och föräldrar och titta på klippen, samt frågor. Maila in svaren veckan efter påsklovet. Ha kul!

/Johan

Johan Thorselius

Chefstränare

Hellas Tennisklubb

+46 762502301

 

—–

Blir Inspirerad

2014-04-16

Hej!

Tänkte börja med det temat vi avslutade senaste krönikan med – lite föräldrainspiration. Vi vill ju alla att våra barn och ungdomar får en glädjefull syn på idrott och utvecklas mot sin potential. Och visst vill vi ha barn som får en bra allmän idrottslig grund att stå på, då kommer de också att utvecklas mer på lång sikt och ha mer nytta av idrotten. Ta en titt på dokumenten på vår hemsida under juniorverksamhet, där finns bland annat lite uppdaterade dokument om “Tävla i tennis” och att vara en bra “Tennisförälder”. Ta sen gärna en titt på dessa länka till inspirerande och nyttiga artiklar från Daniel Coyle.

What makes a good sports parent?

 

Och en av många bra argument för varför vi måste bygga atleter långsiktigt: Quit raising specialists

Nu till lite annat inspirerande.Under vårterminen har flera av våra taggade minitennisspelare kört matcher för Hellas i minitennisserien. Många otroligt bra matcher och skön klubbanda har skapats. Våra spelare visar också att de har hög nivå på sina skills och vinner de flesta matcher pga av detta och storkämparglöd. Framförallt mycket roligt idrottande ihop. Mellan 10-15 spelare har representerat klubben här.

hellas_vs_saltis

Minirookielaget (födda –03 och under) är inne på samma sak. Vi vann våra gruppspelsmatcher i serien och spelar nu 23/5 semifinal mot Gustavsberg. Vår bredd på dessa spelare i denna ålder är riktigt bra. Även de största klubbarna har svårt att matcha den. Kanske dags i år att ta tillbaka stockholmstiteln från 2011?

I Stockholmsserierna har vi också representation, både i 14- och 16-års. Dessa serier riktar sig mer till spelare med liten tävlingserfarenhet. Kul och utvecklande matcher på lagom nivå. Skapar sammanhållning och intresse!

Även individuellt går det bra i tävlingarna. I skrivande stund har t ex en av våra spelare födda –00, Elliot Arnarp, kvalat in i Sloveniens Tennis Europe tävling grade 2. Där går han upp mot en brittisk kvalspelare och har redan avancerat i dubbelklassen med annan svensk.

Team Hellas bild_2014

Vi har haft flera bra läger under våren, från julläger till påsklovsläger. Och sedan vår klassiska klubbresa på Sportlovet för klubbens alla medlemmar. I år bar det ju av till Gran Canaria. Ni kan läsa mer om den resan här. Under påsken var vi som vanligt med på JSM med våra tävlingsspelare. I år var det rekordantal från Hellas. Från början var det 16 spelare anmälda, men även om det blev 12 st tillslut så är även det väldigt många. Alltid en lärorik och rolig resa! Många av våra spelare imponerade och gick respektlöst in i sina matcher och levererade.

Utbyten med flera stockholmsklubbar gör regelbundet, vilket berikar och är väldigt kul. Vi har även flera av våra tävlingspelare med i regionseliten. Under våren har vi haft 4 spelare med i förbundssatsningen Next Generation, och flera därtill är väldigt nära. De flesta av dessa mellan 10 och 14 år.

Individuellt och som grupp tycker jag att vi tar kliv i utvecklingen hela tiden. Alla från motionärer som spelar ngn gång i veckan till våra bästa tävlingsspelare hjälper varandra framåt. Både på tränar- och spelarsidan ska vi jobba på och kämpa oss vidare ett par snäpp till!

Nu under sommarterminen och sommaren igenom så finns ju större möjlighet till spontanspel på våra anläggningar. Utnyttja det! Och glöm inte våra minitennisbanor på eriksdal.

Snart stundar roliga läger på Eriksdal och Hellasgården och även tävlingsresa till Båstad/Skummeslöv efter midsommar.

Sedan är det inte så himla långt kvar till vår stora happening på Eriksdal – Zeta Hellas Open. Vi hoppas på minst lika starkt deltagande i år och att alla ni medlemmar kommer och är med på något sätt. Den 8e augusti startar Sommartourens klasser med dam- och herrelit, och sedan följer juniorklasserna på veckan efter.

Senast i hallprojektet är att vi väntar på programsamråd efter sommaren. Då ska det bestämmas hur Eriksdalsområdet skall se ut mer i detalj, samt var vi kan bygga hallen. Vi ska ligga på både SBK och stadshuset i frågan tills dess. Tyvärr, inget högt prioriterat projekt verkar det som….

Vi skulle vilja lägga om de två plastbanorna på Hellasgården till nya fräscha grusbanor. Tror att det blir ett stort lyft för den anläggningen och kan dra fler folk. Vi kan få ut mycket mer idrottsligt där då. Vi håller er underrättade om dessa projekt och hoppas att de som vill och kan av er kan hjälpa till på något sätt.

Till sist – lek och spela mycket tennis och andra idrotter i sommar. Det behöver inte vara så krångligt. lite minitennis på gården/altanen räcker gott och väl. Titta på mycket tennis också. Det finns ju fantastiska möjligheter till live-tennis på högsta nivå i Båstad. Det finns junior och elitseniortävlingar här i Stockholm också att besöka – se tävlingskalendern på tennis.se och tentour.se. T ex vår egen Zeta Hellas Open. Sätt på tv eller datorn under French Open (Roland Garros) i början på juni eller Wimbledon i slutet på juni. Kolla klipp på youtube. Allt detta är fantastisk bra inspiration. Det krävs kanske lite extra initiativ i början från er föräldrar, men sen är bollen i rullning.

Ha det så gott, så ses vi på banan!

/Johan

Comments are closed.